Skip to content

Επισκεφθείτε την αγαπημένη

Μήλο

Μήλος

Η Μήλος είναι ηφαιστειακό νησί του Αιγαίου Πελάγους. Λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη ‘βήλος’ που εξελίχθηκε σε ‘μήλος’ και σήμαινε ‘πρόβατο’. Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο: οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολανών στους ιστορικούς χρόνους μέχρι τώρα και πρόσφατα μπεντονίτη, περλίτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι Πλάκα.

Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, υπάρχουν πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια) που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου (Παρίσι) βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.

Η Μήλος βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων και είναι το 5ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, 120 χλμ (75 μίλια) ανατολικά των ακτών της Λακωνίας. Από Ανατολικά προς Δυτικά έχει πλάτος 23 χλμ, από Βορρά σε Νότο 13 χλμ, και η επιφάνειά της εκτιμάται στα 151 τ.χλμ. Έχει σχήμα πετάλου, σχηματίζοντας μεγάλο κόλπο. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας (751 μ.) και ακολουθεί το Χονδρό Βουνό (636 μ.) στο δυτικό μέρος του νησιού. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας.

Το δυτικό μισό του νησιού το πιο άγριο και γοητευτικό κομμάτι του νησιού. Εδώ δεν υπάρχουν χωριά, παρά μόνο ελάχιστοι οικισμοί και κάποια παλιά ορυχεία ( το μόνο που λειτουργεί είναι το ορυχείο ποζολάνη στην ξυλοκερατιά). Σχεδόν όλη η δυτική Μήλος ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000.

Η νοτιοδυτική πλευρά της Μήλου είναι βιότοπος της μεσογειακής φώκιας ενώ το υπόλοιπο δυτικό μέρος του νησιού, είναι βιότοπος της κόκκινης οχιάς της Μήλου (Macrovipera schweizeri) και της σαύρας (Podacris milensis).

Στην περιοχή Natura ανήκει η Αχιβαδόλιμνη η οποία κάποτε ήταν γεμάτη αχιβάδες εξ ού και το όνομά της, ενώ είναι ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος των Κυκλάδων, σημαντικός σταθμός μεταναστευτικών πτηνών. Επίσης, υπάρχει το δάσος οριζοντιόκλαδων κυπαρισσιών, σπάνιος βιότοπος με αιωνόβια δέντρα.

Στη δυτική Μήλο υπάρχει πλήθος από φυτά,βότανα και αγριολούλουδα και προστατευόμενα πουλιά όπως ο Μαυροπετρίτης,ένα σπάνιο μεταναστευτικό είδος γερακιού. Οι παραλίες στην περιοχή είναι απομονωμένες ωστόσο, η εμπειρία είναι μοναδική και είναι σίγουρο ότι παρ’ όλη την απόσταση που θα διανύσει όποιος τις επισκεφτεί θα αποζημιωθεί με την ομορφιά τους.

Είναι ένα ενεργό ηφαιστειογενές νησί και η ιδιαιτερότητα του αυτή την καθιστά μοναδική στα τοπία με τα διαφορετικά είδους πετρώματα που αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων από όλο το πλανήτη. Τα πιο μεγάλα κοντινά νησιά είναι η Κίμωλος 1,6 χλμ βορειοανατολικά, η Αντίμηλος 20 χλμ βορειοδυτικά και Πολύαιγος, 2 χλμ δυτικά.

Οι παραλίες της Μήλου

Η Μήλος έχει πολλές παραλίες εξαιρετικής ομορφιάς. Αξίζει να σημειώθει ότι κάθε παραλία που πρόκειται να επισκεπτεί κάποιος κάτα την διάρκεια του στο νησί θα δει πως είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη και αυτός είναι ο λόγος που την κάνει να ξεχωρίζει όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα λόγω των ιδιίτερων πετρωμάτων που την περικλείουν. Πολλές είναι προσβάσιμες από την ξηρά, ενώ κάποιες άλλες είναι προσιτές μόνο από τη θάλασσα.

Παρακάτω αναφέρονται 89 παραλίες, 16 στη βόρεια, 12 στην ανατολική, 21 στη νότια, 15 στη Δυτική πλευρά και 25 μέσα στον κόλπο. Αν και ο κατάλογος αυτός περιέχει τις περισσότερες παραλίες, δεν είναι πλήρης.

Βόρεια πλευρά (16 παραλίες από Δυτικά προς Ανατολικά) :

Πλάθιενα, Τράχηλας, Φυροπόταμος, Τουρκοθάλασσα, Μαντράκια, Σαρακήνικο, Μύτακας

Αλογόμαντρα, Άγιος Κωνσταντίνος, Πάχαινα, Κάπρος, Παπάφραγκας, Φυλακωπή, Καλόγερος, Πελεκούδα, Πολλώνια

Ανατολική πλευρά (12 παραλίες) :

Πολυχρόνη, Θειορυχεία, Καστανάς, Τρία Πηγάδια, Βούδια, Κολυμπισιώνας, Αγκάλη, Ρέμα, Παλιόρεμα, Θειάφες, Παλιά Θειωρυχεία,Καμπάνες.

Νότια Πλευρά (21 παραλίες από Ανατολικά προς Δυτικά):

Φύρλιγκος, Σπαθί, Τουρκάκι, Παλιοχώρι, Τούρλος, Ψαροβολάδα, Αγία Κυριακή, Γέρακας, Κάλαμος, Τσιγκράδο, Φυριπλάκα, Προβατάς, Άγιος Σώστης, Κήπος, Φυροπόταμoς, Τσιγκούλια, Ψαθί, Ακρωτηράκι, Κάτεργο, Γέροντας, Κλέφτικο.

Δυτική Πλευρά (15 παραλίες από Νότια προς Βόρεια):

Ακρωτήρι, Ψαλίδα, Βαίσης, Συκιά, Άγιος Ιωάννης, Αμμουδαράκι, Τριάδες, Βουρλίδια, Αγκάθια, Καλόγριες, Άσπρα Γιαλούδια, Βάνι.

25 παραλίες (μέσα στον Κόλπο): Εμπουριός, Φατούρενα, Αχιβαδόλιμνη, Παπικινού, Λαγκάδα, Ριβάρι, ΆγιοςΝικόλαος, Πατρικιά, Κάναβα, Αλυκή, Άγιος Δημήτριος, Καντάρος, Κατσιμούτσης, Νεροδάφνη, Σχινωπή, Μπομπάρδα, Αδάμας, Νεοχώρι, Κόλφος, Φουρκοβούνι, Αρετή, Κλήμα, Αμπουρδεκτάκι.